روانشناسي

 
 
اختلال خواب
|

اختلال خواب

هر انسان يك سوم زندگي خود را در خواب است. وﻗﺘـﻲ اﻓﺮاد در ﺣﺎل ﺧﻮاب هستند، ﻣﻐﺰشان ﻓﻌﺎل اﺳـﺖ و ﻓﻌـﺎﻟﻴت مغز ﺑﺮاي ﻫﻤﻪ ﻛﺎرﻛﺮدﻫﺎي ﺑﺪن لازم است.

خواب و خوب خوابيدن يك نياز مهم و بسيار ضروري در زندگي است كه سبب سلامت جسمي و روحي فرد مي شود.

البته رابطه ي خواب خوب و سلامت جسمي و روحي يك رابطه ي دو سويه است.

يعني همانطور كه خواب كافي و مناسب سبب سلامت جسمي و روحي مي شود، سلامت و يا مشكلات جسمي يا روحي نيز در كيفيت خواب تاثير گذار است.

از جمله فوايد خواب
تقويت حافظه
بهبود يادگيري
رشد شناختي (افزايش تمركز)
سلامت رواني (كاهش استرس)
بهبود عملكرد سيستم ايمني و رشد
ترميم جسماني (ثابت نگه داشتن وزن بدن)
پيامدهاي اختلال خواب
ضعف حافظه
بي حوصلگي
كاهش كيفيت كارو…
از جمله تاثيرات مشكلات روحي بر كيفيت خواب نيز وجود اختلالات اضطرابي و افسردگي است كه سبب اختلال در خواب مي شوند.

برخي از مشكلات جسمي از قبيل آسم، پركاري يا كم كاري تيروئيد، بيماري‌هاي نورولوژيك همچون پاركينسون و آلزايمر، آرتروز و ضربان قلب هم در بروز اختلالات خواب تأثير دارند.

وقتي فردي خواب طبيعي نداشته باشد مي گوييم دچار اختلال خواب شده است.

اختلال خواب يكي از مشكلاتي است كه معمولا افراد كم وبيش با آن مواجه هستند اما مي توانيم با شناخت نشانه ها و علت هاي اختلال خواب تا حد زيادي آن را برطرف كنيم.

لازم است اين را نيز بدانيم كه توجه به اين نشانه ها زماني مهم است كه مدت زمان قابل ملاحظه اي وجود داشته باشند و به دفعات نسبتا زيادي روي دهند و باعث شوند كه فرد دچار ناراحتي و آشفتگي شود.

اختلالات خواب به دو دسته ي كلي بد خوابي ها (ديس سومنيا) و كژ خوابي ها (پاراسومنيا) تقسيم مي شوند.

افراد مبتلا به ديس سومنيا كمتراز حد لازم، بيشتراز حد لازم و يا در زمان نامناسب ميخوابند اما خود خواب آنها نرمال است.

در پاراسومنيا كميت و كيفيت و زمان بندي خواب اساسا نرمال است.

اما در طول خود خواب يا در طول زمان هايي كه فرد در حال به خواب رفتن يا بيدار شدن است رويدادهاي غير عادي حركتي و شناختي رخ مي دهد، مانند: كابوس و سندرم پاهاي بي قرار.

انواع بدخوابي ها (ديس سومنيا)
اختلال بي خوابي (اينسومنيا)
از جمله نشانه هاي اختلال بي خوابي مشكل در آغاز و شروع خواب است.

يعني فرد به سختي به خواب مي رود و زماني هم كه به خواب مي رود در حفظ خواب مشكل دارد و مدام در طول خواب بيدار مي شود.

بيدار شدن صبح زود و مشكل در به خواب رفتن دوباره نيز از جمله نشانه هاي بي خوابي است.

اختلال پرخوابي (هايپرسومانيا)
فرد در طول روز چندين بار مي خوابد يا چرت ميزند و خواب اصلي فرد هرروز بيش از۹ ساعت طول ميكشد اما خستگي اورا رفع نمي كند و بعد از بيدار شدن از خواب سرحال و هوشيار نيست.

به طور كلي خواب آلودگي وي باعث اختلال در عملكرد شغلي و اجتماعي فرد شده است.

حمله خواب (ناركولپسي)
به هجوم آوردن خواب حمله ي خواب مي گويند.

اين هجوم چنان شديد است كه شخص در هر موقيعتي مانند راه رفتن، حرف زدن، رانندگي يا تدريس نمي تواند مقاومت كند و كنترل ماهيچه ها را از دست مي دهد و به خواب مي رود.

حمله ي خواب ممكن است چندبار در روز تكرار شود و از چند ثانيه تا ۳۰ دقيقه طول بكشد.

توهم ، خشكي زدگي (كاهش يا از دست دادن حركت عضلاني) و فلج خواب (ناتواني در حرف زدن و حركت كردن و حتي نفس كشيدن) از جمله نشانه هاي همراه با حمله خواب است.

وقفه تنفسي در خواب (آپنه ي خواب)
قطع خواب كه سبب خواب آلودگي زياد و يا بي خوابي مي شود و اين خواب آلودگي از يك اختلال تنفسي ناشي مي شود.

قطع و يا كاهش جريان هوا در ناحيه ي بيني و دهان كه بيشتر از ۱۹ ثانيه طول مي كشد.

اين اتفاق در هر ساعت حداقل ۵ بار و در طول شب حداقل ۳۰ بار اتفاق مي افتد.

اختلال خواب و بيداري ريتم شبانه روزي
مشخصه ي اصلي اين اختلال مختل شدن دايمي و مكرر خواب است.

اين اختلال بر اثر تغيير ريتم شبانه روزي و يا عدم هماهنگي بين ريتم هاي شبانه روزي و برنامه ي خواب_بيداري، كه محيط فرد يا برنامه ي كاري يا اجتماعي ايجاب مي كند، ايجاد مي شود.

انواع كژخوابي ها (پاراسومنيا)
اختلال برانگيختگي خواب
بيدار شدن مكرر از خواب همراه با خواب گردي.

اين افراد در حين خوابگردي چهره اي فاقد احساس و چشمهايي خيره دارند و به تلاش ديگران براي بيدار كردنش واكنشي نشان نمي دهند.

وحشت شبانه
فرد به طور ناگهاني و همراه با ترس شديد و تنفس سريع و تعرق زياد از خواب بيدار مي شود و به تلاش ديگران براي آرام كردنش پاسخي نمي دهد.

همچنين روياها را به خاطر نمي آورد و نسبت به دوره اي كه اتفاق افتاده دچار فراموشي مي شود.

كابوس
ديدن روياهاي ترسناك و خطرناك در حين خواب ، بيدار شدن مكرر از خواب و ياد آوري دقيق روياها.

بعضي تمام عمر دچار كابوس هستند و بعضي ها هنگام استرس و بيماري دچار كابوس مي شوند.

هرچه استرس زندگي بيشتر باشد كابوس ها هم بيشتر مي شوند.

منبع:كانون مشاوران ايران-اختلال خواب



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1401/10/13 
زمان : ۱۸
علل پزشكي مشكلات خواب
|

آيا شب ها مشكلات خواب را تجربه ميكنيد؟ آيا پس از بيدار شدن احساس خستگي داريد؟

افرادي كه احساس مي كنند خواب خوبي ندارند ممكن است به دليل انواع بيماري هاي زمينه اي پزشكي، از خواب آلودگي بيش از حد در روز رنج ببرند. اختلال خواب ممكن است نشانه اي از يك مشكل سلامتي يا اثر نامطلوب درمان براي درمان مشكل باشد.

استرس ناشي از بيماري مزمن همچنين مي تواند باعث بي خوابي و خواب آلودگي در طول روز شود. شرايط رايجي كه اغلب با مشكلات خواب مرتبط هستند عبارتند از: سوزش سر دل، ديابت، بيماري هاي قلبي عروقي، اختلالات اسكلتي عضلاني، بيماري كليوي، مشكلات سلامت روان، اختلالات عصبي، مشكلات تنفسي و بيماري تيروئيد.

علاوه بر اين، برخي از داروهاي تجويزي و بدون نسخه كه براي درمان اين مشكلات و ساير مشكلات سلامتي استفاده مي‌شوند، مي‌توانند كيفيت و كميت خواب را مختل كنند.

علل پزشكي مشكلات خواب
سوزش سردل
دراز كشيدن در رختخواب اغلب سوزش سر دل را تشديد مي كند كه به دليل ذخيره اسيد معده در مري ايجاد مي شود. ممكن است بتوانيد با پرهيز از غذاهاي سنگين يا چرب (همچنين قهوه و الكل) در عصر از اين مشكل جلوگيري كنيد.

همچنين مي توانيد با بالا بردن قسمت بالايي بدن خود از جاذبه به نفع خود استفاده كنيد. داروهاي بدون نسخه و تجويزي كه ترشح اسيد معده را سركوب مي كنند نيز مي توانند كمك كنند اما در اين مورد بايد با دكتر متخصص مراجعه كنيد.

ديابت
ديابت يك اختلال شايع و مزمن است كه با افزايش سطح گلوكز يا قند خون مشخص مي شود. زماني اتفاق مي‌افتد كه سلول‌هاي شما به انسولين (هورموني كه از لوزالمعده ترشح مي‌شود) واكنش مناسبي نشان نمي‌دهند و زماني كه لوزالمعده نتواند در پاسخ انسولين بيشتري توليد كند. افراد مبتلا به ديابت كه سطح قند خون آن ها به خوبي كنترل نشده است ممكن است به دلايل زير مشكلات خواب را تجربه كنند:

تعريق شبانه
نياز مكرر به ادرار
علائم هيپوگليسمي (قند خون پايين)
اگر ديابت به اعصاب پاها آسيب رسانده باشد، حركات شبانه يا درد نيز ممكن است خواب را مختل كند.
نارسايي قلبي
نارسايي قلبي وضعيتي است كه با كاهش تدريجي توانايي قلب براي “پمپ كردن” يا گردش خون مشخص مي شود. نارسايي قلبي مي تواند باعث تجمع مايع در ريه ها و بافت ها شود.

بيماران مبتلا به نارسايي قلبي ممكن است در طول شب با احساس تنگي نفس از خواب بيدار شوند زيرا وقتي دراز مي كشند مايع اضافي بدن در اطراف ريه هاي آن ها جمع مي شود. استفاده از بالش براي بالا بردن بالاتنه ممكن است به اين مشكل كمك كند.

داروهاي خواب‌آور بنزوديازپين به برخي افراد كمك مي‌كنند تا علي‌رغم اين اختلال تنفسي بخوابند، اما برخي از افراد ممكن است نياز به استفاده از اكسيژن مكمل يا دستگاهي داشته باشند كه فشار را در راه هوايي فوقاني و حفره قفسه سينه افزايش مي‌دهد تا به تنفس و خواب طبيعي‌تر كمك كند.

مردان مبتلا به نارسايي قلبي اغلب دچار آپنه انسدادي خواب مي‌شوند( يك اختلال تنفسي كه با بيداري‌هاي متعدد شبانه مشخص مي‌شود) كه مي‌تواند خواب را مختل كند، باعث خواب‌آلودگي در طول روز و بدتر شدن نارسايي قلبي شود. در افراد مبتلا به بيماري عروق كرونر، نوسانات طبيعي در ريتم شبانه روزي ممكن است باعث آنژين (درد قفسه سينه)، آريتمي (ضربان قلب نامنظم)، يا حتي حمله قلبي در هنگام خواب شود.

اختلالات اسكلتي عضلاني
درد التهاب مفصل مي‌تواند باعث شود افراد به هنگام تغيير وضعيت به خواب رفته و به حالت اوليه بروند. علاوه بر اين، درمان با استروئيدها اغلب باعث بي خوابي مي شود البته ممكن است مصرف آسپرين يا يك داروي ضدالتهاب غيراستروئيدي (NSAID) درست قبل از خواب براي تسكين درد و تورم مفاصل در طول شب مفيد باشد.

افراد مبتلا به فيبروميالژيا (وضعيتي كه با رباط‌ها و تاندون‌هاي دردناك مشخص مي‌شود) احتمالاً صبح ها از خواب بيدار مي‌شوند و مانند افراد مبتلا به درد التهاب مفصل احساس خستگي و سفت و درد دارند. محققاني كه خواب مبتلايان به فيبروميالژيا را تجزيه و تحليل كردند، دريافتند كه حداقل نيمي از آن ها خواب عميق غيرطبيعي دارند.

منبع:مركز مشاوره و روانشناسي مشاورانه-علل پزشكي مشكلات خواب



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1401/4/12 
زمان : ۱۸
انواع مشكلات خواب و بي خوابي شناساسي شد
|

انواع مشكلات خواب و اختلالات بي خوابي شناسايي شد.

آيا با احساس خستگي از خواب بيدار مي شويد يا در طول روز احساس خواب آلودگي داريد؟ اين علائم مي تواند نشان دهنده اختلال خواب باشد، در اين مقاله تشخيص اين اختلال و درمان مناسب آن ذكر شده است بنابراين اين مقاله را از دست ندهيد.

اختلال خواب يا مشكل خواب چيست؟
اختلال خواب وضعيتي است كه بر توانايي شما براي تجربه خواب با كيفيت تأثير مي گذارد. بسياري از ما گاهي اوقات با مشكلاتي در خواب مواجه مي شويم كه به دليل استرس، مسافرت، بيماري يا ساير وقفه هاي موقتي در روال عادي زندگي مي باشد.

با اين حال، اگر به طور منظم در خوابيدن مشكل داريد، با احساس خستگي از خواب بيدار مي شويد يا در طول روز احساس خواب آلودگي مي كنيد، ممكن است از اختلال خواب رنج ببريد.

اختلالات خواب باعث ايجاد چيزي بيش از خواب آلودگي در طول روز مي شود. اين اختلال مي تواند آسيب جدي به سلامت روان، جسم، خلق و خو، انرژي و توانايي شما براي كنترل استرس بگذارد.

ناديده گرفتن مشكلات و اختلالات خواب مي تواند منجر به افزايش وزن، تصادفات رانندگي، اختلال در عملكرد شغلي و مشكلات حافظه شود.

اگر مي‌خواهيد احساس خوبي داشته باشيد، سالم بمانيد و عملكرد خوبي داشته باشيد، به خواب كافي نياز داريد.

مشكلات خواب مكرر مي تواند خسته كننده باشد و تمام ابعاد زندگي شما را تحت تاثير قرار دهد. شب‌ها بد مي‌خوابيد، كه باعث مي‌شود صبح‌ها احساس خستگي شديد كنيد، انرژي شما به سرعت در طول روز تخليه مي‌شود.

اما با اين كه در شب احساس خستگي مي كنيد، باز هم مشكل خواب داريد، بنابراين چرخه دوباره شروع مي شود.

اما مجبور نيستيد با مشكل خواب زندگي كنيد. كارهاي زيادي وجود دارد كه مي توانيد براي شناسايي علل زمينه اي اختلال خواب، بهبود خواب و در نهايت سلامت و كيفيت زندگي خود انجام دهيد.

علائم و نشانه هاي اختلال خواب
همه افراد در برخي اوغات مشكلات خواب را تجربه مي كنند، بنابراين چگونه مي توانيد تشخيص دهيد كه مشكل شما جزئي است يا نشانه اي از يك اختلال خواب جدي يا بيماري زمينه اي مي باشد؟

با بررسي دقيق علائم خود شروع كنيد، به دنبال نشانه هاي آشكار كمبود خواب در طول روز باشيد.

در طول روز احساس خواب آلودگي مي كنيد؟
آيا در بيدار ماندن هنگام نشستن، تماشاي تلويزيون يا خواندن مشكل داريد؟
هنگام رانندگي به خواب مي رويد يا احساس خستگي شديد مي كنيد؟
در تمركز مشكل داريد؟
اغلب ديگران به شما مي گويند كه خسته به نظر مي رسيد؟
دير واكنش نشان دهيد؟
آيا در كنترل احساسات خود مشكل داريد؟
احساس مي كنيد تقريباً هر روز بايد چرت بزنيد؟
آيا به نوشيدني هاي كافئين دار نياز داريد تا بيدار بمانيد؟
اگر هر يك از علائم بالا را به طور منظم تجربه مي كنيد، ممكن است با اختلال خواب سروكار داشته باشيد. هرچه بيشتر پاسخ «بله» را بدهيد، احتمال ابتلا به اختلال خواب بيشتر است.

منبع:مركز مشاوره و روانشناسي مشاورانه-انواع مشكلات خواب و بي خوابي شناساسي شد



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1401/2/10 
زمان : ۱۴
نكاتي براي داشتن يك خواب خوب شبانه
|

اگر اين پيشنهادات مفيد را در خاطرتان حفظ و اجرا كنيد، در اين صورت داشتن يك خواب شبانه خوب آسانتر از آن چيزي است كه فكرش را مي كرديد. به ياد داشته باشيد، فرض بر اينست كه خواب آرام بخش مي باشد و هر شب به تجديد قواي بدنتان كمك مي كند. سعي كنيد كمبود خواب نداشته باشيد و اينكه براي داشتن يك خواب شبانه خوب به مدت حداقل 8 ساعت در هر روز، نبايد به مدت طولاني (بيش از چند روز) از خوابيدن خود بكاهيد. هر شخصي گاهي از اوقات به سختي مي خوابد، اگر به خواب رفتنشما طول ميكشد، جاي نگراني نيست. سعي كنيد اين پيشنهادات را به كار گيريد تا خوابي طبيعي و آسوده داشته باشيد.

براي خودتان يك برنامه منظم خواب ترتيب دهيد.
هر شب در زمان معيني به تخت خواب برويد و هر صبح نيز در زمان معيني بيدار شويد. برهم زدن اين برنامه ممكن است منجر به بيخوابي شود. همچنين با خوابيدن زياد در تعطيلات، بيدار شدن در اوايل صبح دشوار مي شود، به دليل آنكه آن چرخۀ خوابتان را از نو براي بيداري بعدي تنطيم مي كند. بين مدت 8ساعت وقت خواب، چرت نزنيد.

ورزش كنيد.
سعي كنيد روزانه 20 تا 30 دقيقه ورزش كنيد. ورزش هاي روزانه اغلب به خوابيدن كمك مي كند اگرچه، ورزش نزديك به زمان خواب نيز موجب تداخل در خواب مي شود. سعي كنيد حداكثر زمان مفيد ورزش كردن حدود 4 تا 6 ساعت قبل از رفتن به رختخواب باشد. اما، در كل در مدت 2ساعت باقي مانده به زمان خواب ورزش نكنيد.

از مصرف كافئين، نيكوتين و الكل اجتناب كنيد.
از نوشيدن مواد كافئيني كه مانند محرك عمل مي كنند و موجب بيدار ماندن افراد مي شوند، خودداري كنيد. از جمله مواد كافئيني مي توان به قهوه، شكلات، نوشيدني هاي گازدار، چاي هاي غيرگياهي، داروهاي رژيم غذايي و برخي آرام بخش ها اشاره كرد. افراد سيگاري خواب سبكي دارند و اغلب به خاطر علائم ناشي از كاهش نيكوتين در بدن صبح زود بيدار مي شوند. الكل خواب عميق و رسيدن به مرحله REM را از افراد مي گيرد و انها را در مراجل سبك تر خواب نگه مي دارد.

اگر ميخواهيد خواب شبانه راحتي داشته باشيد، از همه موارد ذكر شده حدقل 6 تا 8 ساعت قبل از خوابيدن اجتناب كنيد. همچنين از خوردن هرنوع وعده غذايي سنگين در 2ساعت باقي مانده به خواب بپرهيزيد.

در مورد خواب بيشتر بدانيد: رابطه بين مشكلات خواب و احساس بي ارزشي در ارتباط

موقع خواب عادت ريلكسيشن (تمرين آرمش) داشته باشيد.
يك دوش گرم، خواندن كتاب يا مجلات و يا ديگر كارهاي آرميدگي مي تواند باعث راحت تر خوابيدن شوند. مي توانيد خودتان را براي تداعي فعاليت هاي پر از آسودگي خاص براي خوابيدن آموزش دهيد و آنها را به عنوان جزيي از برنامه عادات آرام سازي و تمدد اعصابتانتان قرار دهيد.

تا هنگام طلوع آفتاب بخوابيد.
اگر برايتان مقدور است، با طلوع آفتاب بيدار شويد يا از چراغ هاي شب خواب يا خيلي روشن در اتاقتان هنگام صبح استفاده كنيد. طلوع آفتاب به ساعت بيولوژيكي دروني بدنتان كمك مي كند تا بدنتان چرخۀ خواب و بيداري را هر روز مجدداً تنظيم كند. البته، متخصصان خواب براي افرادي كه مشكلات خواب و بيداري دارند توصيه كرده اند كه يك ساعت در معرض طلوع صبحگاهي قرار بگيرند.

منبع:كانون مشاوران ايران-نكاتي براي داشتن يك خواب خوب شبانه



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1400/10/20 
زمان : ۱۳
اختلال عاطفي فصلي
|

اختلال عاطفي فصلي اين اختلال نوعي افسردگي با سرمشق هاي به خصوصي مي باشد.

كه اختلال عاطفي فصلي ساليانه به صورت منظم در پاييز و زمستان آغاز مي شود.

و در بهار و تابستان تمام خواهد شد و به همين خاطر گاهي به آن افسردگي راجعه زمستاني دو هم گفته مي شود.

اختلال عاطفي فصلي
۷۰ تا ۸۰ درصد مبتلايان به اختلال عاطفي فصلي را زنان تشكيل خواهند داد .

كه اختلال خلقي فصلي بيشتر در منطقه هايي از كره زمين كه داراي عرض جغرافيايي بالايي مي باشد.

و همينطور نور آفتاب كمتري را دارد موجود مي باشد و همين طور بعضي از اشخاصي كه در دفتر ها مشغول به كار هستند.

كه دسترسي كمتري به نور طبيعي دارا مي باشند امكان دارد كه اختلال عاطفي فصلي در همه طول سال به تجربه كردن بپردازند.

وقتي كه نور از راه چشم ها عبور خواهد كرد و به مغز مي‌رسد سروتين آزاد خواهد شد.

و در طول پاييز و زمستان روشنايي روز كمتري نسبت به بهار و تابستان مي باشد.
و اين امر موجب كاهش پيدا كردن سطح سروتين در بدن خواهد شد.
كه اثر اين ماده شيميايي پر اهميتي در مغز مي باشد .
كه به عنوان انتقال دهنده عصبي شناخته شده است .
و انتقال دهنده عصبي در مغز مي باشد .
كه به سلول هاي عصبي ياري مي‌دهد كه باهم ديگر به كار كردن بپردازند .
مركز ” مشاوره ستاره ايرانيان” تنها كلينيك شبانه روزي تخصصي و روانشناسي در ايران.

منبع: مركز مشاوره ستاره ايرانيان-اختلال عاطفي فصلي



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1399/7/19 
زمان : ۰۶
[ ]